Planinari poštuju skup nepisanih pravila ponašanja koja se zasnivaju na humanizmu, poštenju i altruizmu  (nesebično pomaganje drugima), a odraz su ljudskih kvaliteta svakoga pojedinca. Svaki kulturni planinar poznaje i poštuje načela planinarske etike.

Etičke norme ponašanja u planini mogli bismo u kratkim crtama sažeti ovim kodeksom:
– Ne ostavljaj u planini samog člana društva. U slučaju nesreće snosiš moralnu i kaznenu odgovornost.
– Tempo hoda prilagodi najslabijem pješaku u društvu. Savjetuj ga i ponudi mu svoju pomoć.
– Pri susretu u planini planinari se međusobno pozdravljaju i to tako da mlađi pozdravljaju starije, muškarci žene, oni koji se penju onoga tko silazi (time simbolički odaju priznanje za izvršeni uspon).
– U susretu s mještanima budi osobito pristojan i ljubazan, imajući na umu da su pravila ponašanja gorštaka možda stroža nego u gradu.
– Gorštacima se oduži za usluge i hranu na prikladan način vodeći osobito računa o njihovom  slabijem imovinskom stanju.
– Putujući planinskim stazama, u granicama svojih mogućnosti uklanjaj napadalo kamenje i granje, popravljaj putokaze i rubno kamenje na putu.
– Ne viči i ne deri se u planini, ne otvaraj glasno radio, pjevanje treba biti umjereno i nenametljivo.
– Ne loži vatru u šumi, ne radi lomače, ognjište ogradi kamenjem, a prije odlaska vatru brižno ugasi.
– Ne beri cvijeće, jer je to znak egoizma. Ubrati cvijet znači ubiti cvijet.
– Otpatke (prazne boce, konzerve, papire, plastičnu ambalažu) ne ostavljaj u planini, nego ih skupi i ponesi sa sobom u dolinu.
– U slučaju nesreće u planini, odreci se svojih planova i solidarno pristupi akciji spašavanja.
– Ne ističi sebe i svoje sposobnosti, kloni se natjecanja u brzini uspona, jer planinarstvo nije sport, u planini jači treba pomoći slabijemu.
– Na vrhovima gdje postoje upisne knjige prije odlaska pažljivo spremi knjigu i žig; ne upisuj neukusne primjedbe.
– Poštuj zaštitni režim u nacionalnim parkovima, strogim rezervatima i parkovima prirode, pridržavaj se uputa lugarskog i čuvarskog osoblja, ne trgaj zaštićeno bilje.
– Prema kućnom redu HPS-a u pl. kućama je zabranjeno pušenje, pogotovo u blagavaonicama i spavaonicama.
– Na cisternama u kraškim krajevima zadovolji se čuturom vode za piće. Ne prolijevaj vodu i ne bacaj nikakve otpatke u nju.
– Planinarsko sklonište nakon upotrebe očisti, prije odlaska ga opskrbi gorivim drvetom i ostavi višak hrane (konzerve) budućim posjetiteljima.
– Pri dolasku u planinarski dom predstavi se domaru, poštuj njegov autoritet i budi umjeren u zahtjevima, a na odlasku ga pozdravi i obavijesti o smjeru svoga daljnjeg putovanja.
– U pl. Kući poštuj kućni red, ne ulazi u spavaonice u cipelama, ne zauzimaj više mjesta nego što ti je nužno potrebno; prednost kod noćenja imaju žene, djeca, starije i iscrpljene osobe.
– Poslije 22 sata poštuj u domu potpuni mir, ne remeti odmor umornim planinarima, poštedi ih svog veselog raspoloženja.