Europska zdravstvena iskaznica, je iskaznica vezana uz obvezno zdravstveno osiguranje, a koja pokriva sve HITNE zdravstvene usluge te će iste postati besplatne osiguranicima HZZO-a u ostalim zemljama Europske unije. Ovo nije vezano s osiguravajućim kućama, već s HZZO.
Sve usluge koje se pružaju od strane hitne medicinske pomoći, hitnih prijema bolnica, domova zdravlja i slično, biti će besplatne a koriste se na području Europske unije, Europskog ekonomskog prostora i Švicarske.
Za nas planinare je ovo vrlo zgodno, jer nam prijevoz helikopterom i dolazak GSS-a pokriva planinarska članska iskaznica (u nekim državama), a troškove medicinske usluge (za hitan slučaj) bi pokrivala ova zdravstvena iskaznica. Svi naši građani koji imaju uredan status u obveznom zdravstvenom osiguranju Hrvatskog zdravstvenog osiguranja (HZZO) od 1. srpnja 2013. godine ostvaruju pravo na Europsku karticu zdravstvenog osiguranja. Kartica je za sve osiguranike besplatna.
Do sada smo sami plaćali hitne intervencije u drugoj državi, a od sada će to biti pokriveno ovom iskaznicom uz neku minimalnu naknadu za participaciju u ustanovi koja nas primi. Što ne znači da je svaki prijem kod liječnika pokriven, samo hitni slučajevi koji su neodgodivi do povratka u HR. Kao što je to bio nedavno slučaj u SLO s našim planinarom koji je doživio nezgodu u planini i pri tome ozljedu ramena, te je morao sam podmiriti trošak hitne medicinske pomoći u iznosu od 150 €. Među planinarima ima i slučajeva s kroničnom bolesti gdje se nikada ne zna kada će i gdje hitna zdravstvena zaštita možda zatrebati.
Najlakši način za dobivanje Europske kartice zdravstvenog osiguranja je unošenje podataka o OIB-u ili MBO-u putem Internet aplikacije na stranici HZZO-a www.hzzo.hr na kojoj će odmah biti poslana obavijest o mjestu i vremenu podizanja kartice.
Osim putem Interneta, osiguranici karticu mogu zatražiti i kasnije preuzeti osobno dolaskom u regionalni ured ili područnu službu HZZO-a, prema adresi iz evidencije HZZO-a u obveznom zdravstvenom osiguranju.

[ideabox]Predaj online Zahtjev za Europskom zdravstvenom iskaznicom!
Potrebno je u aplikaciju unijeti podatak o OIBu ili MBOu.
[/ideabox]